De uitvaart zelf regelen, wat heeft prioriteit?

Bij een overlijden maken we onderscheid tussen een verwacht of onverwacht overlijden. In beide gevallen is het verlies en verdriet even groot, maar in emotioneel en praktisch opzicht zijn er essentiƫle verschillen.

Een verwacht overlijden

Bij een verwacht overlijden - na een kortstondig of langdurig ziekbed- is er gelegenheid om samen naar het levenseinde toe te werken. Dat klinkt heel basaal, maar het is de realiteit. In de praktijk zien we dat er in die laatste levensfase veel dierbare herinneringen worden opgehaald en veel praktische zaken worden besproken.

Koester de dierbare herinneringen, spreek uit wat uw wensen zijn

Hoewel dat niet eenvoudig is worden er dingen besproken waar je het liever niet over hebt. Dat varieert van de verdeling van persoonlijke spullen, afwikkeling van financiƫle zaken, tot en met de zorg over minderjarige kinderen die achterblijven. Los van dat alles hoort bij dat proces van bewust afscheid nemen ook het doornemen van persoonlijke wensen voor de uitvaart. Doodgaan, het is iets waar we liever niet aan denken of over praten. Dient dat moment zich aan dan ontkom je daar helaas niet aan. Zie het in dat geval - hoe cru dat ook klinkt - als een voorrecht dat je met elkaar de dingen die er toe doen kunt regelen.

Koester de dierbare herinneringen, spreek uit wat u nog graag kenbaar wilt maken en geniet van elkaars nabijheid. Zorg er ook voor dat duidelijk is wat de wensen van degene die komt te overlijden zijn. In welke kleding wil hij of zij opgebaard worden, wil hij of zij gecremeerd of begraven worden, is er een persoonlijke voorkeur voor bepaalde bloemen of favoriete muziek? Maak het samen bespreekbaar en bedenk dat aan vrijwel alle wensen kan worden voldaan.