Een eigentijdse uitvaart regelen

Bij de meeste mensen die te maken krijgen met een onverwacht overlijden - door een ongeval, hartstilstand, zelfdoding etc, - overheerst het ongeloof. Naasten verkeren vaak in een shocktoestand. Het besef van het overlijden zelf is nog niet aanwezig. het eerste waar men aan denkt is het tastbaar maken van deze gebeurtenis.

Regel eerst alleen de laatste verzorging en opbaring, en neem dan alle rust om na te denken over de invulling van de uitvaart en de keuze voor de uitvaartonderneming.

Overmand door schrik en emoties is het regelen van een uitvaart wel het laatste waar het hoofd naar staat en waar men toe in staat is. Groot nadeel is dat in dit soort gevallen niet of nauwelijks duidelijk is wat de persoonlijke wensen van de overledene zijn. Mensen die midden in het leven staan praten immers niet graag over de dood en alles wat daarbij komt kijken. Het is in dat geval aan de ouders, partner en/of kinderen van de overledene om keuzes te maken voor de opbaring, crematie of begrafenis. Dat maakt een onverwacht overlijden vaak extra emotioneel.

Uitvaart Groep Nederland adviseert om aan de wensen aan uw naasten kenbaar te maken wat uw persoonlijke voorkeuren en wensen zijn als uw plotseling komt te overlijden. De dood is zeker niet het favoriete gespreksonderwerp, maar overkomt het u dan is het fijn om te weten hoe de dierbare zijn / haar afscheid graag geregeld wil hebben.

Door onze laatste wensen lijst te doorlopen komen alle zaken rondom een uitvaart aan bod. Dit kan ingevuld worden door nabestaanden, maar ook door u zelf.